מילון מונחים

מונחים, תרגום ופרשנות

מילון המושגים מטה מייצג (לכשיושלם) את אוצר המילים היפניות הנפוצות של עולם השיבארי במערב. לרוב המושגים, תצוין משמעותם המילולית או המשמעות שלהם בקהל הכללי, פירושם בעולם השיבארי ובמידת הצורך גם הקשר ודוגמאות.
להרחבה בעניין בחירת מושגים, תעתיק מילים יפניות ועוד עניינים מסוג זה – ראה הסבר בתחתית הדף.

אות

עברית

אנגלית

הסבר, תיאור, פרשנות

א

קשירת חסילון. שמה של קשירה קלאסית בעולם השיבארי. אבי-שיבארי היא גרסה מרוככת של קשירת עינוי אבי-זמה (ebi zeme) שהייתה חלק מפרוטוקול החקירה בתקופת האדו (תקופת טוקוגאווה). אבי-צורי היא גרסת תליה של אבי-שיבארי.
ראה הרחבה בעניין פרוטוקול החקירה בפרק ההיסטוריה. ראה מטה את המושג זמה.

א

חבל אחד. המונח מתייחס לקשירה באמצעות חבל אחד. מהווה גם קונספט של קשירה מינימליסטית המבקשת להשיג תוצאה רצויה באמצעות מינימום חבלים.

א

חבל עשוי מצמח אסא. מדובר בחבל היפני המסורתי לשיבארי. בשיח הכללי נהוג לתרגם asa כקנבוס (hemp) אבל בעולם השביארי החבל המקביל ל- ה-asanawa הוא חבל יוטה (jute).

ה

קיצור של הוג'וגיטסו (hojōjutsu) – טכניקה של ריתוק באמצעות חבלים שהיא חלק מתקדם באומניות לחימה יפניות, בדגש על ג'וג'יטסו (jujutsu). בשיבארי השם מכוון לטכניקות או מוטיבים ויזולאיים שמקורם בהוג'וג'וטסו. כך לדגומא: אזיק הוג'ו (hojo cuff) הינו קשירת גפה בעלת מאפיינים של הוג'וגיטסו והיא שונה מקשירת גפה "הסטנדרטית" בשיבארי.

ה

ערמון מים. בשל צורתם של עלי הצמח (דלתון קמור) משמש ביפנית לכנות צורת מעוין/דלתון. הישי היא צורה איקונית בתרבות היפנית ונפוצה בתחום העיצוב (בדים, סמלי משפחה וכיו"ב). הישי הגיע לשיבארי מקשירות הוג'וגיטסו שבכמה מהמוכרות בהן היה שימוש בתבנית מעוינים (בחלקן מלפנים ומחלקן מאחור).
הישי שיבארי מתייחס לקשירות בעלות תבנית/מבנה של מעוינים/דלתונים. הישי גוטה מתייחס לקשירת גוטה/טקאטה קוטה בעלת תבנית מעוינים/דלתונים מלפנים.

ז

עינוי. בשיבארי משמש לציין קשירות קשות במיוחד או סשנים בעלי אופי/מאפייניים של עינוי. כמו כן, נמצא בשמות של קשירות שמקורן מפרוטוקול החקירה של תקופה האדו, כך לדוגמא: אבי-זמה (ebi-zeme, עינוי בקשירת חסילון).

ז

חבל/קשירת עינוי. מונח המשמש לציין סגנון שיבארי העובד עם הקושי הפיזי והמנטלי של הקשירה מבלי לנסות להימנע ממנו. כך לדוגמא, אקירה נקה מתאר את סגנון הקשירה שלו והריו הנגזר ממנו כזמנהנווה.

מ

מונח יסוד באסתטיקה יפנית המתייחס למרווח, לחלל הריק בין הדברים. חלל זה אינו נתפס כהיעדר אלא כנוכחות עצמאית המקיימת את יתר הדברים ושבלעדיה הם אינם יכולים להתקיים, כפי שמוסיקה לא יכולה להתקיים לא מרווחים בין צלילים.
בשיבארי המונח מא משמש גם לתיאור/בחינה של תוצרים ויזואליים (נראות של קשירה, קומפוזיציה של תמונה), גם לקצב הקשירה (בדומה למוסיקה) וגם למרחב הפיזי בין הקושר לנקשר (המשפיע על חווית הקשירה).

מ

חבל (קשירת) מפשעה. בשנים האחרונות השתרש שימוש במושג כשם כללי לחבל (או חלק ממנו) העובר באזור המפשעה. בעבר המונח תיאר קשירה מסוימת אשר התחילה בלולאה סביב האגן, ירדה לאזור המפשעה וחזרה ללולאת האגן מאחור.

נ

מונח הלקוח מעולם אומנויות הלחימה (כדוגמת ג'ודו) ומתייחס לטכניקות קרקע. בשיבארי מכוון לקשירות שאינן כוללות תליות.

פ

קשירת ירך. מתייחס לקשירה פופולרית מאוד של קשירת שוק אל ירך. יש מספר רב של וריאציות לביצוע הקשירה .

פ

פורושיקי הוא בד יפני מסורתי, בצורת ריבוע, המשמש לעטיפה וניוד של דברים. פורושיקי מגיע במספר גדלים כאשר הנפוצים כיום הם 45 ס"מ, 75 ס"מ ו-100 ס"מ (לצלע). נפוץ למדי בעולם השיבארי לאחסון חבלים. להרחבה ראה כאן.

צ

תליה. בשיבארי מתייחס לשלל פעולות/טכניקות קשירה הכוללות תליות. לעתים, המילה מצטרפת לשם של קשירה ומכוונת לכך שמדובר בגרסה של הקשירה הנעשית באוויר (להבדיל מקשירת קרקע). לדוגמא: אבי-צורי (ebi-tsuri) היא גרסת תלייה של הקשירה אבי (ebi, חסילון).

צ

כינוי לחבל שהולך מהנקשר לנקודת התלייה. לעתים, מתייחס לחבל תליה מרכזי או חבל הנושא את רוב משקל הגוף. לדוגמא: החבל שהולך בין הטיקי לבמבוק.

ק

בריח. בשיבארי מתייחס לחבל / חלק מחבל שנועד לקבע חבלים אחרים במקומם (למנוע תזוזה), באמצעות הידוקם. הקנוקי המפורסם ביותר הוא קנוקי בקשירת טאקטה-קוטה אשר נועד למנוע תזוזה והתהדקות של ליפופי החבל התחתונים אשר מתחת לחזה.

ר

סגנון, שיטה. המונח מתייחס לתופעה של זרמים בתחומי פעילות שונים (כדוגמת: אומנויות לחימה, קליגרפיה). המילה ריו מתווספת לאחר שם של הזרם. לדוגמא: גוג'ו ריו הוא זרם מסוים של קראטה. בשיבארי תופעת הריו די חדשה אך כבר נוצרו מספר זרמים / בתי-ספר (בית ספר כמכלול רעיוני ולא מקום פיזי) של קשירה אשר לרוב קרויים על שם הקושר שאת סגנונו אותו זרם ממשיך. לדוגמא: נקה ריו – זרם הקושר בסגנון הקשירה של אקירה נקה. רמת המיסוד של הריו משתנה מזרם לזרם, כך לדוגמא אוסדה ריו מציע תוכנית לימודים מובנית וקידום מוגדר ב"דרגות" בעוד שיאקימורה ריו הרבה פחות מובנה ושם דגש על מרכיבים רעיוניים ופחות תוכנית לימודים מובנית.

הסברים והבהרות למילון המושגים

בחירת מושגים למילון מסוג זה וכתיבת פירושם היא עניין של הערכה ופרשנות אישית וזאת כי לא ניתן לכתוב את כל המושגים וכי פירושם בקהילות שונות אינו תמיד זהה (במקרים נדירים אפילו הפוך). בנוסף, אוצר מושגים מסוג זה הוא דינמי – מילים תופסות פופולריות ונכנסות לשימוש רחב ואחרות נדחקות לשוליים או נעלמות מהשיח.

סוגיית תעתיק של מילים יפניות. בפועל, בספרות וברחבי האינטרנט ניתן למצוא תעתיקים שונים של מילים יפניות לאנגלית וזאת ללא קשר לכללי תעתיק רשמיים. כאן, אנסה לבחור את התעתיק הנפוץ/המקובל ביותר כדי שהקורא יוכל להשתמש בו להמשך חיפוש באינטרנט. תעתיק לעברית מורכב אף יותר כי למרבית המילים אין דרך מקובלת לכתיבה ולכן אני מנסה לגבש נוסח שיקל על הקריאה באמצעות דמיון פונטי וישמור על קוהרנטיות לאורך המילון. במושגים כלליים להן יש תעתיק מקובל בעברית (כמו: ואבי סאבי או נה-ואזה) – אני משתמש בו.

מונחים רבים בשיבארי הם הֶלְחֵם של כמה מילים. תעתיק שלהם יכול לפרק את המונח למילים המרכיבות (לדוגמא zeme nawa) או לשמר את אופן המחובר שבו המונח נאמר (zemenawa). באנגלית אשתמש באופן הכתיבה הנפוץ ביותר ובעברית אשתמש במקף (-) כדי לחבר את המילים במונח – הדבר מקל על הקריאה אך שומר על המונח כיחידה אחת.

Scroll to Top