סקירה היסטורית

התפתחות השיבארי ביפן והגעתו למערב

את הסיפור של שיבארי ניתן לחלק לשתי תקופות מרכזיות: התקופה המודרנית (תחילת מאה ה-20) וימי הביניים של יפן שבמרכזן תקופת האדו (1603-1868). מטעמים דידקטיים הסקירה לא תתקדם על ציר הזמן באופן כרונולוגי אלא בתנועת לולאה באופן הבא:

  1. הקדמה
  2. איטו סיו
  3. ימי הביניים
  4. התפתחות ותפוצה

1. הקדמה

yukitsuri

לפני שנכנסים לעומק הסקירה, יש לציין שחבלים תופסים מקום הרבה יותר מרכזי בתרבות של יפן מאשר בכל תרבות מערבית. כך היה בעבר וכך הוא גם בהווה. להלן כמה דוגמאות: בקימונו היפני, למרות היותו בגד מורכב ביותר, אין משתמשים בכפתורים ולולאות אלא בחבלים בלבד. דין זהה נהוג לגבי השריון של הלוחמים וכן פרטי לבוש מסורתיים נוספים. גם את המתנות לפי המסורת היפנית, בין אם אלה תשורות לאל ובין אם אלה מתנות לאדם, יש לעטוף ולאחר מכן לקשור בחבל באופן משוכלל. המבקר במקדשי שינטו ביפן נחשף לשימוש נרחב הנעשה בחבל בהקשרים דתיים בעוד שהביקור בפארק מסביבו עשוי לחשוף בפני המבקר את טכניקת ה- yukitsuri – קשירת קונוס חבלים מעל וסביב העץ לשם הגנתו מהשלג הכבד בחורף.

עם זאת, ברור כי קשירת חפצים דוממים זה דבר אחד וקשירה ארוטית של אנשים היא דבר אחר לחלוטין אז בהמשך נתמקד בתופעה שלשמה התכנסנו.

2. איטו סיו

את התקופה המודרנית נהוג להתחיל מאיטו סייו) הנחשב בצדק ל"אבי השיבארי" המודרני. ברור כי הוא לא היה היחיד ותופעות מסוג זה מתפתחות בקהילה אך איטו סיו היווה את הדמות הבולטת והמשפיעה ביותר על שיבארי ותחומי העניין שלו הגדירו ואפיינו את שיבארי כפי שאנו תופסים אותה עד היום.איטו סיו (Itoh Seiyu, Itō Seiu, 伊藤晴雨) אשר נולד בשנת 1882 בטוקיו’ היה מאייר, צייר, עורך וחוקר נלהב של תקופת האדו (1603-1868).
השמועה מספרת שבגיל 10 הוא ביקר עם הוריו בתאטרון ונחשף לסצנת העינויים הראשונה בחייו אשר השאירה עליו רושם בל ימחה. בשנת 1916 הוא התחיל לצייר סצנות מסוג זה והתחביב המשיך איתו לאורך כל החיים. מתכונות בה הוא עבד כללה,לעתים קרובות, שחזור של סצנה עם אחת מהדוגמניות הקבועות שלו, תיעודה באמצעות צילום ולאחר מכן הכנת רישום או ציור על בסיס התצלום.
בשחזורים היותר מפורסמים והשנויים במחלוקת אפשר לכלול את השחזור של ההדפס – The Lonely House של Yoshitoshi שבוצע עם אשתו ההרה ואת ה- yukizeme (עינוי שלג) שנערך כאשר אשתו הערומה והקשורה "מבלה" בשלג מחוץ לבית. שחזורים אלה הביאו לאיטו סיו פרסום מפוקפק אך גם העלו אותו לתודעה הציבורית.
במהלך חייו איטו סיו כתב מספר ספרי מחקר ומאמרים על תקופת האדו. כמו כן, ערך מספר ספרי אומנות (ציור וצילום) המתעדים את ניסיונותיו בשיבארי אך אלה צונזרו ולא זכו לפרסום במהלך חייו. בנוסף, איטו סיו הקים מספר קבוצות תאטרון אשר גם הן עסקו באותם הנושאים.
איטו סיו הגדיר את חשיפת "היופי שבסבל" (the beauty of suffering) כמוטיב המרכזי של עבודתו וראה בו ערך אומנותי ופסיכולוגי חשוב. עם זאת, בשנת 1953, הוא יסכם בצער שלמרות פועלו הרב בתחום, ההכרה היחידה שהוא קיבל מהציבור הרחב היא "תווית של סוטה".
ידוע שאיטו סיו חקר את אומנות ההוג'ו גי'טסו אך מרבית קשירותיו מינימליסטיות ונעדרות את השכלול הטכני של השיבארי המאוחר יותר. במוקד עבודותיו של איטו סיו לא נמצאים החבל או היכולת הטכנית של הקושר אלא הנקשר והחוויה המורכבת העוברת עליו.
עבודותיו של איטו סיו הם פרי של הכרה מעמיקה עם התרבות היפנית וההיסטוריה שלה. למעשה איטו סייו היה זה שקבע בחוזקה את הליבה של שיבארי בתקופת האדו (1603-1868) עם יסודות בתקופה הפאודלית (1185-1600). למהלך זה שנתמך על ידי ממשיכי דרכו, בדורות הראשונים של שיבארי (ראה מאמר נפרד בנושא), הייתה השפעה מכרעת על עיצובה של שיבארי בהבטים אסתטיים, פילוסופיים וטכניים. הבטים רבים של התרבות היפנית בתקופות אלה הוטמעו כל כך חזק בשיבארי עד כי הבנה מעמיקה שלה והתפתחותה מחייבת היכרות עם תרבות זו.
עוד בחייו, התקבץ סביב איטו סיו חוג של ממשיכי דרך (גם הם ברובם אומנים, סופרים ועורכים) אשר, לאורך השנים, שכללו את הטכניקה והגדירו מחדש את היחסים הנורמטיביים בין הקושר לנקשר והביאו את הפרקטיקה של שיבארי למה שאנו מכירים היום. איטו סיו הלך לעולמו בשנת 1926.

Ito Seiyu
Shibari by Ito Seiyu

3. ימי הביניים

אז מה הם המקורות של ימי הביניים מהם ניזונו איטו סיו וממשיכי דרכו? נסקור כאן ארבע מהם, שניים שעוסקים בצד הטכני ושניים העוסקים בצד האסתטי.

המקור הראשון והמכור ביותר של שיבארי הוא הוג’ו-ג’טסו. הסיפור מתחיל במה שקרוי "התקופה האפלה של יפן" (תקופת סינגוקו ומורומאצ'י, 1467-1603 לערך) במהלכה יפן הייתה שרויה במלחמות פאודליות בלתי פוסקות. בתקופה זו התפתחו מספר טכניקות מלחמתיות שהתבססו על שימוש בחבל. הטכניקה המרכזית שעסקה בקשירתו של העציר נקראה Hojo-Jutsu (捕縄術) או בקצרה Nawa-Jutsu (縄術).

אך הפריחה של הוג’ו-ג’טסו לא הייתה בצל המלחמות אלא בתקפות שלום שחלה אחריה – תקופת שושלת טוקוגאווה (Tokugawa), שנמשכה בין השנים 1603 ו- 1868 וקרויה היום – תקופת האדו (Edo period). תקופה זו של יציבות שלטונית וסדר משפטי יחסי היוותה קרקע פוריה להפיכתה של הוג’ו-ג’טסו מטכניקה מלחמתית צדדית לטכניקה שיטורית יום-יומית. בידוד שיפן כפתה על עצמה בתקופה זו מנע משיטות איזוק מבוססות ברזל, שהתפתחו בעולם הגדול, מלהגיע לאי ולכן פעולות העצירה והובלת האסיר ביפן המשיכו להתבסס כמעט כליל על עבודת החבל.

Hojo-Jutsu

נוהגים לחלק את טכניקות ההוג’ו-ג’טסו שהיו נהוגות באותה התקופה לשתי קבוצות:

  1. HayaNawa – טכניקה מהירה למעצרו של החשוד שהתבססה על חבל דק וקצר יחסית אשר היה מקופל בשרוול הקימנו של השוטר. חבל זה קרוי "חבל לכידה" (ToriNawa).
  2. HonNawa – טכניקה לקשירה "רשמית" של האסיר לשם הובלתו לחקירה או לבית משפט. הקשירה נעשתה ממספר חבלים בעובי סטנדרטי (כנראה סביבות 6 מ"מ) עשויים מאסה-נאווה (asanawa) ובוצעה על ידי מספר שוטרים (לרבות לשם שמירה על סודיות אופן הקשירה).

טכניקת Honnawa התבססה על ארבעה עקרונות מרכזיים:

  1. להפוך את הבריחה של העציר לבלתי אפשרית.
  2. ככל האפשר, למנוע מהעציר סבל פיזי ואמוציונלי.
  3. 3. לבצע קשירה אסתטית למראה.
  4. לשמור על הטכניקה עצמה בסוד.

כדי להבין את העיקרון השני יש לתת את הדעת לכך שהעציר היה נלכד על מנת להביאו בפני בית המשפט שלעתים היה מרוחק מספר ימי הליכה / רכיבה מהמקום בו בוצע המעצר. כיוון שהעציר בשלב זה טרם הורשע, נדרש להתייחס אליו בכבוד הראוי לאדם זכאי ולא לפושע. כמו כן, קשירה שלא פוגעת יתר על המידה בעציר אפשרה להתיר את החבלים לעתים רחוקות בלבד ובכך צמצמה את הסיכוי לבריחתו.
חוקרים מספרים שרמת האסתטיקה של הקשירה נקבעה, בין השאר, לפי מעמדו של האסיר, כך לדוגמא אציל היה זוכה בקשירת משושה מורכבת (shin-kikkou) בעוד שאיכר פשוט היה מסתפק בקשירת צלב פשוטה (juumonji-nawa).
מקורות מסוימים מציינים כי בעיר הבירה, בה התגוררו אצילים רמים רבים, התפתחה טכניקה שלא כללה קשרים וכך אם קרה והאציל היה מזוכה מאשמה יכל השוטר לטעון כי האציל כלל לא "נקשר" ולפיכך הרי גם לא הושפל בעת מעצרו.
בתקופת האדו לימוד ושימור מסורות הוג’ו-ג’טסו התרכז במספר בתי-ספר (ryu) אשר לימדו את הטכניקות לכוחות אכיפת החוק. עם הזמן, הטכניקות בבתי הספר השונים השתכללו וניכרו הבדלים משמעותיים ביניהם, הן מבחינת שמות הקשירות והן מבחינת אופן הקשירה. במקרים מסוימים, קרה כי לקשירות שונות ניתן שם זהה בבתי ספר שונים דבר שמוביל עד היום לוויכוחים בשמות השיבארי שהתפתחו מאותן הקשירות.
עם תחילת המודרניזציה של יפן (תקופת מייג'י, החל מ-1868) הצטמצם באופן הדרגתי השימוש בחבל כאמצעי מעצר וקרנה של הוג’ו-ג’טסו החל לרדת. טכניקות בסיסיות עדיין נלמדו בבתי הספר לשוטרים עד שנות העשרים של המאה ה-20 אך השימוש בהן נעשה מזערי.
ההרס הגדול שהותירה מלחמת העולם השנייה והאיסור על לימוד אומנויות לחימה שחלו בעת הכיבוש האמריקאי הובילו להכחדה של טכניקות רבות ומידע על בתי ספר שלמים נעלם כליל. כיום מוכרות ביפן כ-500 טכניקות הוג’ו-ג’טסו המהוות חלק קטן מכלל התורה.

מקור נוסף בעל השפעה גדולה על עולם השיבארי הוא תחום הענישה והחקירה של תקופת האדו. בתקופה זו אשר הביאה עמה שלום והתבססות שלטונית הונהגה שיטה משפטית מסודרת שלא הייתה קיימת עד אז. במסגרת זו ניתן מקום משמעותי ביותר להודאתו של האסיר – הודאה אשר ניתן היה להוציא מהעציר באמצעות פרוטוקול עינויים חוקי ומפוקח. הפרוטוקול כלל ארבע סוגי עינויים:

  1. Muchiuchi (笞打ち) – הלקאה
  2. Ishidaki (石抱き) – הפעלת לחץ באמצעות לוחות אבן. האסיר הושב על משטח משונן (או בהעדרו על ענפים) כשרגליו מקופלות תחתיו ועל ירכיו הונחו לוחות אבן כבדים.
  3. Ebi-zeme (海老責め) – עינוי חסילון (שרימפס) במסגרתו רגלי האסיר הונחו בצורת "ישיבה מזרחית", הועלו לגובה כתפיו ושם נקשרו כך שהן מאלצות את האסיר להתכופף וזאת בעוד ידיו קשורות מאחורי גבו.
  4. Tsuri-zeme (吊り責め) – עינויי תליה שהנפוץ בהם כלל קשירה של הידיים מאחורי הגב ותלייה של הנקשר מהאמות.
Muchiuchi
Ishidaki
Ebi-zeme
Tsuri-zeme

לפי העדויות, ההודאה נגבתה לרוב באמצעות שני סוגי העינויים הראשונים והשניים הנותרים הוכנסו לשימוש במקרים מעטים בלבד.

ניתן לראות בקלות כי Ebi-Zeme הינו מקור ברור למה שיתפתח בעוד מאות שנים ל- Ebi Shibari ו- Tsuri-Zeme הינו המקור לענף שלם של תליות. כמו כן, בעשורים האחרונים נפוץ בשיבארי גם שימוש באישידקאי – אותו המשטח המשונן אשר היה בשימוש בשלב החקירה השני.

גם בתחום הענישה לא נעלמה מקומה של הקשירה: אחד העונשים הרשמיים היה הצעדתו של הנידון (ברגל או על גבי סוס) ברחבי עיר לעיני כל בעודו קשור. לעיתים, עונש זה היה מתווסף לעונשים חמורים יותר והיה משמש כפתיח להלקאה, גרוש או הוצאה להורג.

The Lonely House at Adachigahara 1885 (Yoshitoshi)

עתה נעבור לשני מקורות השפעה בעלי אופי יותר אומנותי – תיאטרון הקבוקי והדפסי אוקי-אה.
תאטרון הקבוקי (kabuki, 歌舞伎) החל את התפתחותו בתקופת האדו, תחילה כתאטרון נשים (עד 1629), אחר כך כתאטרון נערים ועד מהרה כתאטרון על טהרת הגברים אשר שיחקו הן דמויות גברים והן דמויות נשים. תאטרון הקבוקי שהציג מופעים יום-יומיים קצרים ופרובוקטיביים, ביחס לתאטרון הנו (Noh), הפך עד מהרה לפופולרי מאוד ולאחת מצורות הבידור המשמעותיות ביותר ביפן. כמו צורות בידור פופולריות בימינו (לדוגמא סרטים) גם הקבוקי נדרש לקורטוב של אלימות ואכזריות לשם בניית שיאיו הדרמטיים ואלה לא פעם נלקחו מעולם הענישה והעינוי שהוצגו בחלק הראשון של סקירת המקורות. הצגתם האמנותית תוליד מונחים כמו "aesthetic of cruelty" ו- "the beauty of suffering" אשר יעמדו בבסיס תפיסות האסתטיקה של השיבארי המודרני.
באותם ימים של תחילת תקופת האדו התחילה לקבל תפוצה רחבה אומנות הדפס-עץ בסגנון אוקיו-אה (ukiyo-e, 浮世絵) שתרגומו המילולי הוא "תמונות מהעולם הצף". ההדפסים שימשו כאילוסטרציות לספרים, תחליף בר השגה לציורים ואף כפוסטרים להופעות קבוקי שהוזכרו לעיל. מעמד הביניים העירוני שהלך וגדל, לא יכל להרשות לעצמו תמונות מקור אך בהחלט צרך כמות גדולה של הדפסים מסוג זה.
כטבעם של דברים, בין ההדפסים החלו לצוץ גם עבודות בעלות אופי ארוטי קל (דוגמא) וגם ותמונות שהושפעו מתפיסת ה- "aesthetic of cruelty" שהוזכרה לעיל. גם פוסטרים שפרסמו את תאטרון הקבוקי הציגו לא פעם באופן מוקצן את סצנות השיא האכזריות של המחזה. יש לציין כי גם אמנים מן השורה הראשונה "חטאו" ביצירת תמונות והדפסים מסוג זה וכך קבעו סטנדרטים אמנותיים גבוהים לתחום. התפוצה הרחבה של ההדפסים הביאה, במקביל לנסיבות חברתיות ופוליטיות נוחות, להתעניינות והכרה גוברת במה שייקרא בעתיד הביטים סדו-מזוכיסטיים של המיניות. לאור כל מה שנאמר ברור כי ביפן החבל והקשירה היו מרכיב מרכזי בתחום זה.
התפוצה של האוקי-אה ירדה רק לאחר חשיפתו של האי לצילום. לשמחת חוקרי התחום, למרות ההרס שהותירה מלחמת העולם השנייה והשרפות הרבות שפקדו את האי, ההדפס ההמוני של האוקי-אה עשה את שלו וגם היום ניתן למצוא עותקים "מקוריים" רבים של הדפסים מפורסמים, בני מאות שנים. בין המפורסמים ביותר (לענייננו) אפשר להזכיר את ההדפס של Tsukioka Yoshitoshi בשם The Lonely House, מספטמבר 1885, בו מוצגת תלייתה מהרגליים של אישה הרה ע"י מכשפה זקנה (ראה משמאל) או עבודתו משנת 1867 בשם "Woman suspended from rope" (ראה כאן) שנלקחה מהסדרה המפורסמת בשם " 28 Famous Murders with Verse". הדפסים נוספים ניתן למצוא בקלות באינטרנט.

3. התפתחות ותפוצה

שתי דמויות מפתח בדור שבא אחרי איטו סיו היו מינומורה קו (Minomura Kou) שחי בין השנים 1920-1984 וצוג'ימורה טקאשי (Tsujimura Takashi) שחי בין השנים 1921-1987. שניהם היו חלק מגל המגזינים ארוטיים שהחלו לצאת לאור ביפן בתחילת המאה ה-20 וכללו סיפורים וצילומים רבים של שיבארי. התפוצה הרחבה של המגזינים הייתה מנוע צמיחה משמעותי ביותר לשיבארי, הן בצד היוצר (קושרים, צלמים ונקשרות) וגם בהיבט של חשיפה ופיתוח עניין בקרב קהלים רחבים. אחד המגזינים הפוריים והמפורסמים בהם היה "Kitan Club" שהחל לצאת לאור בשנת 1947. מינומורה קו הצטרף למגזין בשנת 1951 והוביל את המהלך של הפיכתו ממגזין ארוטי כללי למגזין SM הראשון ביפן עם דגש מיוחד לתחום החבל. עם פרישתו, צוג'ימורה טקאשי התמנה למחליפו. במסגרת המגזינים ובתרומה לא מבוטלת של צוג'ימורה טקאשי, החלה להתפתח התאוריה של שיבארי, הדיון הפסיכולוגי בצרכי הצד הנקשר, הערכה אסתטית ועוד.
בשנות ה-60 החלו להתפתח ביפן מופעי שיבארי. מופעים אלה שנערכו במועדוני לילה, משכו קהל רב ותרמו תרומה רבה להתפתחות הטכניקות של שיבארי, בדגש על תחום התליות והבטיחות. דמות המפתח בתחום זה הייתה אוסדה איקיצ’י (Eikichi Osada) שחי בין השנים 1925-2001 ונחשב לאבי מופיע השיבארי. אוסדה איקיצ’י השיק את ליין מופעי השיבארי שלו בשנת 1965 וקיים אותו כמעט עד יום מותו, במשך יותר מ-35 שנים. במסגרת המופעים שהיו צריכים לרתק קהל שאינו יכול (בשל המרחק) להבחין באיכות עבודת החבל על במה התפתח תחום ה- progressions (מעברים תנוחות ובמצבים של הנקשר בעודו באוויר).
בשנות ה-80 שיבארי הצטרף למהפכת הווידאו שהחליף את מקומם של המגזינים כמדיום הנפוץ ביותר בתחום. אך מורכבות ועלות הפקה של סרט אינה דומה לעלות הפקה של כתבה וחמש תמונות במגזין ולכן התחום נאלץ לעבור תהליכי מסחור משמעותיים. בשנות ה-90 שיבארי הצטרף אל למהפכת האינטרנט אשר גישרה במידה מסוימת על המרחק בין המערב ליפן.
אך חשיפה של שיבארי לעולם שמחוץ לאי לא הייתה עניין טבעי עבור היפנים ועברו עשורים רבים עד שאנשי המערב התקבלו כקהל לגיטימי ומתאים לפעילות אשר נתפסה כ"יפנית במהותה". השינוי חל הודות למערביים שחיו ביפן וחתרו לשילובם בקהילת החבל המקומית (כאן תודה מיוחדת נתונה לאוסדה סטיב שהצליח לקבל הכרה ומקום ייחודי בקהילת השיבארי היפנית וגם הנגיש לאורך עשורים רבים את הידע לעולם המערבי) וגם הודות למספר קינבקושי יפנים אשר העזו לפנות למערב (כאן המקום להזכיר את ההופעה הראשונה של קינבקושי יפני במערב אשר בוצעה על ידי אקצ'י דנקי בשנת 1998 וסדרת סדנאות ראשונה של קינבקושי יפני במערב שבוצעה על ידי אריסו גו בשנת 2009).

Kitan Club
Arisue Go, Kinbacon
Scroll to Top